Sådan får du en grønnere hverdag

a12

Går du dagligt og kværner dit hoved om hvordan du kan være grønnere i hverdagen? Snakken om klimakrisen er en endeløs diskussion, som debatteres om og om igen. Den globale opvarmning vedrører os alle, inkluderende vores generationer og den fremtidige generation. Det kan virke uoverskueligt og uretfærdigt, at blive tildelt et så stort et ansvar for at forbedre vilkårene for Moder Jord. Det er en tung byrde at bære; du er ikke alene om det og du skal slippe tanken om, at det kan gøres over en nat – det kan være en omfattende vaneændring for mange, men en ændring som kan gøre en stor forskel.

Kom fra a til b på en grønnere måde

Vi har alle brug for at være bestemte steder, på bestemte tidspunkter – og helst så nemt og billigt som muligt. At droppe bilen medfører en række fordel; den primære fordel i denne sammenhæng er, at alternativerne er mere miljøvenlige.
Det er tiden værd at overveje en investering i en god og solid cykel; på denne måde, får du også udnyttet transporttiden til at få motion. Samtidig sparer du en masse penge, fordi cyklen er en væsentlig del billigere i drift.
Har du langt til arbejde eller studie, er offentlige transport en gylden mulighed, da kollektiv transport udleder mindre forurening end hvis alle i bussen skulle have en privatbil. Desuden koster et månedskort intet i sammenligning med køb og vedligeholdelse af en bil. Passer køretiderne ikke med dit skema, kan du undersøge muligheden for samkørsel med en ven eller kollega. Skulle det være helt umuligt, kan du leje en El-bil på daglig basis, da denne løsning stadig reducerer produktionen af biler.

Kvalitet fremfor pris

Til dagligt bliver vi bombarderet med tilbud og rabatter, som frister os til at forbruge mere og mere. Det er langt fra alle, der er egnet til at leve minimalistisk – og det behøver du heller ikke for at gøre din hverdag grønnere.
Forbedrer dit forbrug ved at være opmærksom på varens oprindelse, holdbarhed og nødvendighed; er det et nice to have eller need to have? Det er bestemt ikke en synd at ønske ting, som øger din livskvalitet. Dog er det afgørende at prioritere kvalitet fremfor pris, så tingene har en længere levetid; hertil kan overproduktion i højere grad undgås, og du behøver ikke at bruge penge på at genkøbe de samme genstande.
Helt praktisk, kan du implementere nogle grønne principper i hverdagen, når du køber ting:

  • Køb lokalt produceret varer
    Så er dine varer friskere og slipper for flyveturen tværs over landegrænser.
  • Kig efter virksomheder med Upcycling-konceptet
    Ved upcycling anvender man eksisterende ressourcer ved produktion af et produkt, så man begrænser ressourceforbruget. Eksempelvis benytter denne producent af bambus underbukser genanvendt vand og kemikalier.
  • Invester i genanvendelige beholdere
    Udskift alle engangsindpakninger, såsom folie og film, med rigtige beholdere, som kan bruges igen. Du kan også med fordel få en termokop og en drikkedunk, som du altid kan fylde op om morgenen eller tage med til din yndlingscafé – mange steder giver rabatter for at medbringe egen kop. Hermed sparer du penge, og bekæmper brug-og-smid-væk-kulturen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *